Steg 1 .. Steg 2 .. Hur funkar det att kvala till LPGA?

palm-springs
Om tre veckor, 20-23 oktober, är det dags för LPGA tourkvalet Steg 2. Jag tänkte skriva lite om hur det kommer att gå tillväga.

Kvalet kommer att spelas på Plantation Golf Country Club i Venice, Florida. Venice ligger 1 timmas bilkörning norr om Naples på Floridas västkust. Alla spelar fyra rundor på två olika banor, 18 hål per dag och 2 rundor på respektive bana, som båda ligger på Plantation GCC. Totalt är vi 220 tjejer som tampas om att gå vidare till Steg 3. De som går vidare är de 80 bästa resultaten och eventuellt de som har samma resultat som den som är 80:e kvinna. Det kommer inte vara någon cut efter 36 hål utan alla kommer att få spela alla fyra rundor.

Alla som spelar Steg 2 kommer att få en kategori på Symetra Tour som är undertouren till LPGA. Ju högre upp i resultatlistan du hamnar desto fler tävlingar får du spela nästa år på Symetra Tour. De som hamnar högst upp är garanterade att spela alla tävlingar på Symetra nästa år, dvs de har full kategori. I dagsläget är det ingen som vet hur högt upp i listan du måste hamna för att få fullt spelkort på Symetra då det även hänger på hur tjejerna spelar på LPGA. Det är bara att spela så bra man kan så får man se hur långt det håller.

Ena banan är 6 500 yards (5 900 meter samma som Falkenbergs GK från gul tee) och den andra är 6 300 yards (5 700 meter), båda spelas som par 72. Man får välja om man vill ha en professionell caddie (du betalar själv för deras tjänst), hobbycaddie (gratis), bära själv eller använda sig av en vagn (elvagn ej tillåten). Eftersom den här tävlingen har väldigt stor betydelse för nästa års säsong så använder sig många tjejer sig av en professionell caddie. Jag har haft kontakt med några som vanligtvis caddar på LPGA. Dessa caddies håller på att undersöka om de är lediga och inom några dagar är det klart vem jag kommer att ha på bagen. Som ni alla vet hade jag ju min storebror Christoffer till att cadda på Steg 1 vilket han gjorde helt fantastiskt – Dream Team :). Just nu har Christoffer fullt på PwC och kan därför inte komma loss.

img_8382

 

Om du skulle gå och vinna Steg 2 så har du fortfarande ingen kategori på LPGA utan det kommer först när du spelat Steg 3 som spelas 30 november – 4 december på golfbanan LPGA International, Daytona Beach, Florida (Hills and Jones Courses). Då är det 90 hål med cut efter fyra rundor som gäller där de 70 bästa och lika får spela sista rundan. Som ni förstår är det inte enkelt att få en plats på LPGA …

För mig gäller det att bara ge järnet och fokusera på det jag kan, sen ser vi hur långt det räcker – Klyschigt!!!!!, men sant.

20160921_102216

 

Vi är 7 stycken svenska tjejer som kommer spela Steg 2. Lite osäker på alla tjejernas hemmaklubb i Sverige.

Julia Roth, Trummenäs GK
Camilla Lennarth, Fågelbro Golf & Country Club
Elin Arvidsson, Falkenbergs GK
Louise Ridderström, Stockholms GK
Jessica Vasalic, Partille GK
Emma Henriksson, Ljunghusen GK
Ellinor Haag, Uppsala GK

Vid LPGA:s kvaltävlingar erbjuds det inte några värdfamiljer utan boendet får man lösa själv. Förslagsvis hotellrum eller hyra ett hus tillsammans med andra tjejer. Har ännu inte bestämt om det blir hus eller hotell. Föredrar hus då man kan fixa sin egen mat tillskillnad mot att äta ute alla mål. Jag och Emma Jandel, en amerikansk tjej, kommer att ha vår tränare Todd Kolb med oss på kvalet under två dagar innan tävlingen samt två dagar under tävlingen. Perfekt att kunna dela på Todds kostnader för att ha honom på plats. Emma är från Ohio och 4 år äldre än mig. För mig är det en trygghet i att ha en äldre och mer erfaren spelare runt mig som har varit med om detta flera gånger tidigare.

Just nu är jag på väg till El Dorado som ligger i Arkansas för att spela nästa tävling på Symetra Tour. Jag ska spela Pro-Am på onsdag och sen börjar tävlingen den 30:e. Nu är det bara att ladda om batterierna!

Chao!

En reaktion på ”Steg 1 .. Steg 2 .. Hur funkar det att kvala till LPGA?

  1. Pingback: Längtar efter min Mazda – Elin Arvidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s