Min svingstudio i garaget

Som några av er kanske har sett, på Facebook eller Instagram, så har jag byggt upp en egen ”studio” i vårt garage.

Låt oss ta det från början. Jag lämnade ett varmt Las Vegas i mitten av november. Visste att jag skulle vara i Sverige i cirka 3 månader för att få klart min visumansökan. I Falkenberg finns det ingen inomhushall för golfare, så om du vill träna svingteknik måste du köra till Halmstad Golf Arena, vilket är en liten trip på 8 mil tur och retur eller ta dig till World of Golf i Göteborg, 20 mil tur och retur. Har du dessutom ingen egen bil så är det inga bra förslag. Så därför var jag tvungen att hitta en annan lösning på det här problemet.

15192793_1582270911790475_8773841246491614121_n

Jag började fundera på vad Kjell Enhager skriver i sin bok ”Tänk Låsningar och Lösningar”, en fantastisk bok som jag läste innan jul. Kjell skriver: ”Hur blir man bäst i världen på golf i ett land där det snöar nästan halva delen av året?” Lite i överkant kanske .. det är ju inte så ofta som vi har snö halva delen av året .. men ok jag fattar vad du menar. Eftersom jag inte har x antal tusenlappar liggandes så slopade jag förslaget: En månad i Spanien med spel och träning, ganska så snabbt. Och förresten så hade det ju ändå inte löst mitt träningsproblem för de andra två månaderna 😉 Dessutom var det ju inte det jag var ute efter utan jag ville ha en lättillgänglig träningslokal som jag skulle kunna ta mig till under 30 minuter, tur och retur.

img_0001

Jag kan inte putta i garaget men det går bra i köket!
Jag kan inte putta i garaget men det går bra i köket!

Redan första veckan efter jag landat i Sverige berättade jag för pappa att jag hade testat att svinga i garaget och att det funkade. Jag sa att vi skulle sätta upp ett nät och att jag behövde hans hjälp. Han tittade frågande på mig … och ruskade på huvudet. Pappa trodde att jag skojade och inte menade allvar, men så fel han hade.

Vi satte igång arbetet. Med mig uppklättrad på en ostadig pall för att trycka konstgräset upp mot taket samtidigt som pappa skruvade och borrade. Att hålla balansen och samtidigt ha kraft att trycka upp mattan mot taket var inget enkelt. Efter en dryg timme var vi klara, ingen hade skadat sig och swingstudion var färdig för att användas. Fungerar hur bra som helst. Konstgräset fick vi låna av banarbetarna. De hade fått det som prov av en leverantör och hade ingen användning av det. De tyckte bara att det var skoj att någon fick användning av det. Som ni förstår blir det bra kraft i bollarna när man bara har några meter mellan utslag och ”mattväggen”. Det gjorde att bollarna gick igenom konstgräsmattan. För att få ännu mer ”dämpning” hängde vi upp en av mammas gamla trasmattor. Funkade jättebra! På golvet under mattorna satte vi några kundkorgar som bollarna landade i. Som slagmatta lånade vi en av utslagsmattorna som Falkenbergs GK har på rangen.

 

fullsizeoutput_24cfullsizeoutput_244 fullsizeoutput_24e

Jag skriver ner tankar, idéer, känslor och planering under passen så jag kan vara mer detaljerad när jag senare pratar med min coach.
Jag skriver ner tankar, idéer, känslor och planering under passen så jag kan vara mer detaljerad när jag senare pratar med min coach.

Efter tre dagar, från idé till färdig studio, hade vi fått iordning allt för att kunna svingträna bland pappas ved, verktygsbänk och andra grejor som man har i ett garage.

Eftersom vi har relativt låg höjd i vårt garage (cirka 2.20) så kan jag bara slå klubbor upp till min järnsjua. Men jag är ändå nöjd att det funkar med 6 klubbor jämfört ingenting alls. Jag vet att det är otroligt viktigt att jobba på tekniken, under vinterperioden, och på så sätt få en stabil grund att luta sig mot när säsongen drar igång.

Varje dag går jag ner i garaget och slår, ibland blir det 3 timmar och ibland bara 30 minuter. När jag är trött på att se bollen flyga 2 meter sticker jag antingen till World of Golf eller till Halmstad Golf Arena, då blir det väldigt lyxigt! Tack till Max och Frida för att ni tänker på mig och tar mig med till dessa lyxanläggningar.

Halmstad Golf Arena blir väldigt lyxigt de dagar jag väljer att åka dit istället!!
Halmstad Golf Arena blir väldigt lyxigt de dagar jag väljer att åka dit istället!!

fullsizeoutput_16a
fullsizeoutput_eb Under den här tiden på året tränar jag väldigt mycket fys. Jag kommer ihåg från min tid på Golfgymnasiet i Ljungbyhed då hade vi något som vi kallade Daglig Dos. Ni ska veta hur vi hatade det. Det var långtråkigt och enformigt. Men nu när jag är äldre, 24 år 😉 har jag förstått hur viktigt det här är.

På Golfgymnasiet gjorde vi cirka 6 olika övningar varje dag. Nu har jag och min amerikanska fystränare plockat ut tre olika pass Daglig Dos, utifrån mina svagheter. De här övningarna är perfekta att göra i garaget och jag behöver inga vikter. Jag samlade ihop alla mina träningsredskap som jag hade här hemma, dvs. medicinboll, pilatusboll, hopprep, gummiband och Flowin-matta. Så nu kan jag både träna svingteknik och köra några fyspass, bara en trappa ned.

img_0901

Ups, råkade visst kasta ner storebror när jag kastade min medicinboll mot väggen. Tips! kolla så att väggen är stabil innan du börjar kasta.
Ups, råkade visst kasta ner storebror när jag kastade min medicinboll mot väggen. Tips! kolla så att väggen är stabil innan du börjar kasta.

Men jag ska vara ärlig – det är inte alltid så kul. Det är enformigt och inte alls spännande. Men jag vet att det måste göras. De flesta som jag tävlar mot är under den här perioden antingen i Florida eller Kalifornien. Därför har jag satt upp mina mål inför 2017 på väggen så att jag hela tiden påminns om vad jag vill och vart jag är på väg.

Idag börjar tjejerna på LPGA spela sin första tävling för säsongen!!! De startar på Bahamas med tävlingen Pure Silk Bahamas LPGA Classic. Det är alltid något speciellt med första tävlingen för året och det känns som om det läggs ut extra mycket Instagrambilder och tweets från tävlingen. Ska bli skoj att se hur det går!img_1116

För nästan exakt ett år sedan så var jag på Bahamas tillsammans med min bästa kompis Kim Kaufman, Gerina Piller och Gerinas lillasyster. Kim och Gerina hade fått i uppdrag av LPGA att ”utforska” ön tillsammans med ett kamerateam som sedan skulle bli en reklamfilm. Tjejerna fick lov att bjuda med två kompisar, snacka om att jag kom med på ett bananskal. Efter den här upplevelsen känner jag att jag skulle kunna åka på fler sådana ”utforskningsresor”. Det var väldigt roligt att lära känna Gerina. Gerina är en amerikansk tjej som under 2016 var rankad 19:e på världsrankingen. Det var väldigt roligt att få ta del av hennes syn på elitgolf när det gäller träning, tävling, kost och fys. Som en sidnotering så var det Gerina som satte den 4 meter långa puttern för USA och därmed vinst i Solheim Cup 2015. Ni ska veta att det inte var enkelt att vara europé i det här gänget ;).

img-20151208-wa0000
img-20151130-wa0039 img_1118

Lycka till till alla tjejer som spelar LPGA denna vecka. Jag går ner i mitt garage/svingstudio och jobbar mig ännu lite närmre till att få slå ut på första tee på Bahamas 2018!

 

7 reaktioner på ”Min svingstudio i garaget

  1. Lena Lengdén

    Hej Elin,
    Som vanligt härligt att läsa din positiva blogg. Jag kommer att följa dig under 2017 och du kommer att få utdelning för allt du lägger ner. Härliga garagebilder, ingen brist på fantasi:)
    Ha nu ett fantastiskt 2017 och lycka till:)
    Kram Lena

    Gilla

    1. Tack Tack!!! Jag tänker på er och är så avundsjuk över resan!! Jag hade stannat där om jag var er 😉 Vem vet ni kanske hinner hem innan jag åker, vi ser! Kramar hälsa storgolfaren

      Gilla

  2. Robin Stålebring

    Vad kul att läsa ditt blogginlägg och stort lycka till med din golf!

    Jag kommer använda ditt blogginlägg som exempel och jag tror säkert många av mina kollegor också kommer göra det 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Tack Robin, jag uppskattar detta. Det får du väldigt gärna göra, det gör mig bara glad. Jag skrev blogginlägget med tanke på att det är säkert många andra i golf-Sverige som sitter i samma sitts som mig. Ha det bra, Tack igen! Bästa hälsningar, Elin

      Gilla

Lämna en kommentar